Ζήσε το σήμερα!
Τι να την κάνεις μια μετοχή που δεν μπορεί να σου προσφέρει καθημερινές συγκινήσεις; Είναι σαν σύζυγος ... προτιμώ τις ερωμένες!
Λίγα λόγια για εμένα
Ο καθένας έχει τα δικά του μοναδικά όνειρα ... όμως νιώθω πως όλοι είμαστε συνταξιδιώτες στο όνειρο του καθενός ...
(διαβάστε περισσότερα)
Σύνδεσμοι


Χάνω … αλλά μ’ αρέσει!
5401 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007
21:54

 

 

 

 Αγαπητοί συνκερδοσκόποι καλή σας εσπέρα!

Έχω καιρό να δημοσιεύσω τις σκέψεις μου … δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου λόγω προσωπικών ασχολιών …  έρχομαι λοιπόν τώρα την αποφράδα τούτη μέρα να εκφράσω κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που ίσως οδηγήσουν σε απόφαση … 

Πάντα πίστευα ότι πρώτα θα έπιανα τον Μαρξ και μετά τον Μπακούνιν, αλλά οι καιροί πάντα φέρνουν το διαφορετικό, καλό ή κακό, ο χρόνος, μοναχικός κριτής, πάντα δείχνει, ήρθε λοιπόν η ώρα να ασχοληθούμε με έναν άλλο «παίκτη», τον Adam Smith … Στο σύγγραμμά του «Θεωρία των Αισθημάτων» ο Smith παρουσιάζει μια θεωρία για την κοινωνική πράξη σε σχέση με τα συναισθήματα … πρώτα έγραψε για συναισθήματα ο «παίκτης» και μετά την Βίβλο του Φιλελευθερισμού το «An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations».

 

Από την «Θεωρία των Αισθημάτων» μεταφράζω ελεύθερα, καθώς δεν έχω βρει ελληνική έκδοση ένα κομμάτι του έργου του:

 

 «Όταν το πρόσωπο που ενδιαφέρεται για μας και είναι ευτυχές με τη συμπάθεια μας, πονάει από την ανάγκη της (συμπάθειας μας), έτσι και ‘μείς, φαίνετε να  ευχαριστιόμαστε όταν συμπάσχουμε μαζί του και πονάμε όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε. Τρέχουμε όχι μόνο για να συγχαρούμε την επιτυχία αλλά και για να συλλυπηθούμε την αποτυχία. Η ευχαρίστηση που νοιώθουμε κουβεντιάζοντας με κάποιον με τον οποίο μπορούμε να συμμεριστούμε όλα τα πάθη της καρδιάς του, φαίνεται να αξίζει περισσότερο από τις επιπτώσεις του πόνου και της θλίψης που μας επηρεάζει για την αντίληψη της κατάστασής του.»

 

«As the person who is principally interested in any event is pleased with our sympathy, and hurt by the want of it, so we, too, seem to be pleased when we are able to sympathize with him, and to be hurt when we are unable to do so. We run not only to congratulate the successful, but to condole with the afflicted; and the pleasure which we find in the conversation of one whom in all the passions of his heart we can entirely sympathize with, seems to do more than compensate the painfulness of that sorrow with which the view of his situation affects us. »

 

Smith, Adam

The Theory of Moral Sentiments

Part I

Of the Propriety of Action

Consisting of Three Sections

Section I Of the Sense of Propriety

Chap. I Of Sympathy

I.I.19

 

Title: The Theory of Moral Sentiments

Published: London: A. Millar, 1790. Sixth edition.

First published: 1759.

 

Για το πλήρες κείμενο ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.econlib.org/Library/Smith/smMS.html

 

Προμηθευτείτε αιμοστατικά και κάντε το «σταυρό» σας σαν καλά παιδάκια! 

 

Μη ξεχνάτε να καλοπερνάτε ωρέ! 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
16 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Σκέψη – Συναίσθημα - Απόφαση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις