Ζήσε το σήμερα!
Τι να την κάνεις μια μετοχή που δεν μπορεί να σου προσφέρει καθημερινές συγκινήσεις; Είναι σαν σύζυγος ... προτιμώ τις ερωμένες!
Λίγα λόγια για εμένα
Ο καθένας έχει τα δικά του μοναδικά όνειρα ... όμως νιώθω πως όλοι είμαστε συνταξιδιώτες στο όνειρο του καθενός ...
(διαβάστε περισσότερα)
Σύνδεσμοι


18309 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008
15:18

Τι είναι ο έρωτας;

 

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=46911

   

 

 

Έρωτας! το πιο πολύπλοκο και πιο χαρακτηριστικό ανθρώπινο συναίσθημα!

 

«Ένα εκρηκτικό μείγμα ηδονής και θαυμασμού, τυπικότατο συναίσθημα της παιδικής ηλικίας! Όταν ένα παιδί ανακαλύπτει κάτι καινούριο ή κάνει κάτι που μέχρι χτες δεν μπορούσε, νιώθει ένα συναίσθημα απέραντης χαράς, αισθάνεται δυνατό και γεμάτο ενέργεια. Ακριβώς αυτό το συναίσθημα προσπαθούμε να αναπαράγουμε σε κάθε νέα ερωτική μας σχέση. Τα πρόσωπα, ο τόπος και τα πράγματα που σχετίζονται μ' αυτές τις στιγμές βαθύτατης ευτυχίας αποτυπώνονται για πάντα στη μνήμη μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο όταν, πολύ αργότερα, ερωτευόμαστε ένα κορίτσι με κόκκινα μαλλιά ή ένα αγόρι με γλυκό χαμογελαστό πρόσωπο. Προφανώς συνδέουμε συνειρμικά και ασυνείδητα αυτά τα χαρακτηριστικά που μας κεντρίζουν έντονα το ενδιαφέρον, με ευχάριστες ή ηδονικές εμπειρίες που έχουμε βιώσει κατά την παιδική μας ηλικία - υποθέτουν ότι κάποια άτομα αγαπούν ιδιαίτερα το κόκκινο χρώμα επειδή αυτό βλέπουμε μέσα από τα μισόκλειστα βλέφαρα όταν στρέφουμε το πρόσωπό μας προς τον ήλιο.»

 

http://www.focusmag.gr

 

 

 

Αφιερωμένο σε ένα κορίτσι με κόκκινα μαλλιά …

 

 

 

Χρόνια πολλά στους απανταχού ερωτευμένους!

… και μην ξεχνάτε ο μεγαλύτερος έρωτας είναι ο έρωτας με την ίδια τη ζωή!

Τα λεφτά είναι δανεικά!

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
2843 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2008
21:36

Αγαπητοί συνκερδοσκόποι καλή χρονιά!

… φόβος … ένστικτο … συναίσθημα … αρχέγονος μηχανισμός προστασίας όλων των πλασμάτων επί της γης.

Η αίσθηση του κινδύνου προκαλεί την αυτόματη γένεση αυτού του συναισθήματος. Ο κίνδυνος όμως μπορεί να μην είναι πραγματικός αλλά να είναι στο μυαλό μας, τότε ο φόβος μετατρέπεται σε φοβία.

Ο φόβος είναι καλός, μας προστατεύει από τις κακοτοπιές, μας φυλάει, όπως τα έρμα … Η φοβία είναι κακή, μας μαζεύει όταν πρέπει να απλωθούμε, μας βάζει όρια, χτίζει τοίχους γύρω μας …

Ο φόβος έχει πάντα κάτι το γοητευτικό ακόμη και στην αστρονομία:

«Ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο δορυφόρους του πλανήτη Άρη. Ο Φόβος, που έλαβε το όνομά του από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από τη δέκατη πέμπτη ραψωδία της Ιλιάδος, περιφέρεται εγγύτερα στον πλανήτη του από κάθε άλλο φυσικό δορυφόρο στο Ηλιακό Σύστημα.1 »

Και για να μη σας αφήσω παραπονεμένους:

 

… μετά το περίφημο Αιδώς Αργείοι ο Αίας φώναξε:

 

«Άνδρες, σταθείτε, κι εντροπή μέσα αισθανθείτε, ω φίλοι.

Ένας τον άλλον στους δεινούς αγώνες εντραπείτε,

να σώσει δυνατή εντροπή τους άνδρες, όχι ο φόβος,

και σ’ όσους φεύγουν δύναμις και δόξα δεν γεννάται.» 2

  

Πολλές φορές δυο φόβοι συναντώνται και δυο διαφορετικές πορείες ξυπνούν αντίστοιχα δυο διαφορετικούς φόβους …

Να αγοράσω ή να πουλήσω;

Να δεσμευτώ περισσότερο ή να ρισκάρω να καταστρέψω ότι έχτιζα τόσο καιρό;

Εδώ σε θέλω κάβουρα! Τι να κάνει ένας άνθρωπος μπρος σε τέτοια διλλήματα;

Μία η απάντηση μου, αγαπητοί συνκερδοσκόποι: ο τρίτος δρόμος … ο δρόμος της καρδιάς … αφήστε αυτή να αποφασίσει … ακόμη και αν κάνει λάθος έχουμε πάντα την ευχαρίστηση να λέμε ότι την ακολουθήσαμε και πάντα μας οδηγεί σε υπέροχα ταξίδια … και πάντα το ταξίδι είναι αυτό που μετράει, από την εποχή του Οδυσσέα, όταν ο Κύκλωπας του πετούσε πέτρες από τα παράλια της Θράκης…

Οι ασχολούμενοι με τις αγορές έχουμε μάθει να κοιμόμαστε (ή καλύτερα να ξαγρυπνάμε) με τον φόβο αγκαλιά. Ο φόβος είναι φίλος μας, σύντροφος μας στο ταξίδι της αναζήτησης νέων εμπειριών.

Να κλείσω με μια ωραία φράση του Σκοτεινου Χωριου:

Όποιος φοβάται πάει και κοιμάται!

Καλή χρονιά και καλά κέρδη σε όλα τα επίπεδα!

Αναφορές:

1. http://el.wikipedia.org/

2. Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία  Ο΄ (15η), στίχοι 560 – 564.

Εικόνες:

1. Η δημιουργία του φόβου

2. Φόβος, δορυφόρος του Άρη.

3. Ο θάνατος του Αία

4. Οδυσσεύς και Κίκονες

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
7622 αναγνώστες
5 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2007
21:00

 

Αγαπητοί συνκερδοσκόποι καλό σας βράδυ…

 

 

 

Είχα στο μυαλό μου να ασχοληθώ με δίπολα γιατί αυτά τριγύριζαν στο μυαλό  μου εκείνο τον καιρό … την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2007 στις 13:50 κατέθεσα την πρώτη μου σκέψη για την αντίληψη του άσπρου – μαύρου ... έκτοτε πολλές εμπειρίες και καταστάσεις άνοιξαν το μυαλό μου προς την κατεύθυνση των χρωμάτων …

 

 

Ναι … αγαπητοί δεν υπάρχουν δίπολα, διλλήματα, άσπρα – μαύρα … η ζωή έχει χίλια χρώματα

 

Το απόλυτο πάντα οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος πράξεις … πολλές φορές ολόκληροι λαοί καίγονται κάτω από το μεγάλο ψέμα της απόλυτης αλήθειας …

 

Δείτε τους παρακάτω δυο πινάκες… πόση διαφορά στα συναισθήματα σας κάνουν τα χρώματα; Αλλάζουν όλη την αντίληψη σας για την εικόνα .., ναι ή όχι αγαπητοί;

 

 

 

 

 

 

Μιας και μιλάμε για χρώματα ας αποδώσουμε τιμή σε έναν μεγάλο ζωγράφο από τους πρώτους ιμπρεσιονιστές και εμπνευστή του όρου Ιμπρεσιονισμός.

 

Για όσους αναρωτιούνται ο Claude Monet το 1874 συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της ομάδας των Ιμπρεσσιονιστών στο Παρίσι, με τον πίνακα του Impression, soleil levant (Εντύπωση, Ηλιοβασίλεμα).

 

 

Ο τίτλος του πίνακα του Μονέ, ενέπνευσε τον κριτικό τέχνης Louis Leroy στην χρήση του όρου Ιμπρεσιονισμός (Impressionism) για πρώτη φορά.

 

 

Ζήστε την στιγμή και αφήστε τις έννοιες στην άκρη!

 

 

ΥΓ. και αν χάνουμε και μερικά χιλιάρικα δεν χάλασε ο κόσμος … τα λεφτά είναι δανεικά! (Τα σάβανα δεν έχουν τσέπες μάγκες!) 

 

Εικόνες:

Claude Monet

1. Water Garden and the Japanese Footbridge

2. Water-Lily Pond and Weeping Willow

3 & 4 The Magpie

5. Impression, Soleil Levant

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
5401 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007
21:54

 

 

 

 Αγαπητοί συνκερδοσκόποι καλή σας εσπέρα!

Έχω καιρό να δημοσιεύσω τις σκέψεις μου … δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου λόγω προσωπικών ασχολιών …  έρχομαι λοιπόν τώρα την αποφράδα τούτη μέρα να εκφράσω κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που ίσως οδηγήσουν σε απόφαση … 

Πάντα πίστευα ότι πρώτα θα έπιανα τον Μαρξ και μετά τον Μπακούνιν, αλλά οι καιροί πάντα φέρνουν το διαφορετικό, καλό ή κακό, ο χρόνος, μοναχικός κριτής, πάντα δείχνει, ήρθε λοιπόν η ώρα να ασχοληθούμε με έναν άλλο «παίκτη», τον Adam Smith … Στο σύγγραμμά του «Θεωρία των Αισθημάτων» ο Smith παρουσιάζει μια θεωρία για την κοινωνική πράξη σε σχέση με τα συναισθήματα … πρώτα έγραψε για συναισθήματα ο «παίκτης» και μετά την Βίβλο του Φιλελευθερισμού το «An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations».

 

Από την «Θεωρία των Αισθημάτων» μεταφράζω ελεύθερα, καθώς δεν έχω βρει ελληνική έκδοση ένα κομμάτι του έργου του:

 

 «Όταν το πρόσωπο που ενδιαφέρεται για μας και είναι ευτυχές με τη συμπάθεια μας, πονάει από την ανάγκη της (συμπάθειας μας), έτσι και ‘μείς, φαίνετε να  ευχαριστιόμαστε όταν συμπάσχουμε μαζί του και πονάμε όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε. Τρέχουμε όχι μόνο για να συγχαρούμε την επιτυχία αλλά και για να συλλυπηθούμε την αποτυχία. Η ευχαρίστηση που νοιώθουμε κουβεντιάζοντας με κάποιον με τον οποίο μπορούμε να συμμεριστούμε όλα τα πάθη της καρδιάς του, φαίνεται να αξίζει περισσότερο από τις επιπτώσεις του πόνου και της θλίψης που μας επηρεάζει για την αντίληψη της κατάστασής του.»

 

«As the person who is principally interested in any event is pleased with our sympathy, and hurt by the want of it, so we, too, seem to be pleased when we are able to sympathize with him, and to be hurt when we are unable to do so. We run not only to congratulate the successful, but to condole with the afflicted; and the pleasure which we find in the conversation of one whom in all the passions of his heart we can entirely sympathize with, seems to do more than compensate the painfulness of that sorrow with which the view of his situation affects us. »

 

Smith, Adam

The Theory of Moral Sentiments

Part I

Of the Propriety of Action

Consisting of Three Sections

Section I Of the Sense of Propriety

Chap. I Of Sympathy

I.I.19

 

Title: The Theory of Moral Sentiments

Published: London: A. Millar, 1790. Sixth edition.

First published: 1759.

 

Για το πλήρες κείμενο ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.econlib.org/Library/Smith/smMS.html

 

Προμηθευτείτε αιμοστατικά και κάντε το «σταυρό» σας σαν καλά παιδάκια! 

 

Μη ξεχνάτε να καλοπερνάτε ωρέ! 

Αξιολογήστε το άρθρο 
16 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1189 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2007
12:31

                                                             

 

Αγαπητοί συνκερδοσκόποι καλή σας ημέρα!

 

Όστις έχει βιώσει τον κύκλο των εργασιών που εκτελούνται εις τους αγρούς, εις τας διάφορας εποχάς του έτους, θα πρέπει να γνωρίζει ότι βρισκόμαστε στην εποχή του τρυγητού ή καλύτερον εις το τέλος αυτού. Λίγα είναι ακόμη τα όψιμα πρέμνα που αναμένουν να συγκομισθούν, οι δε καρποί των, ισχνοί, όψιμοι, με ολοένα μειούμενη περιεκτικότητα εις σάκχαρα λόγω του ψύχους.

 

Η περίοδος του τρυγητού λήγει σε λιγότερο από μια βδομάδα … κι όμως, εις άλλας περιοχάς των Βαλκανίων η συγκομιδή συνεχίζεται … εις Μολδαβίαν, ξακουστή εν τη υφηλίω για την ποιότητα των οίνων της και του αποστάγματος αυτού, (γαλλιστί: cognac), η συγκομιδή συνεχίζεται … Καλάθια παραγεμισμένα με σταφύλια … ράγες μεγάλες και τρυφερές, άνευ γιγάρτων, απαλές στην αφή, ερυθρού χρώματος, με αραιούς πλην μεστωμένους καλλίβοτρυς, να εξέχουν από τις άκρες των καλαθιών, χαρούμενες κορασίδες κουβαλούν πρόθυμα το εν λόγω φορτίο και το αποθέτουν πλησίον των ραγοσπαστήρων … αι κορασίδες είναι χαρούμενες διότι η εσοδεία πήγε καλά, τούτο σημαίνει περισσότερα χρήματα, περισσότερα αγαθά, περισσότερη ευτυχία …

 

Αλλά … Φευ! Μολδαβέζα κορασίδα, καλλίπυγος, ήλπιζε εις μεγαλύτερο εισόδημα, μη γνωρίζουσα τα τεκταίνομενα εν χρηματιστηρίοις της Νέας Υόρκης … η τιμή των στέμφυλων κατέρρευσε! Εν μια νυκτί! Αι εσοδείες σταφυλιών όλης της υφηλίου είχον άνευ προηγουμένου παραγωγή! Άλλες, χιλιάδες καλλίπυγες κορασίδες εν τη υφηλίω, ονειρευόντουσαν περισσότερη ευτυχία μέσω της απόκτησης υλικών αγαθών … και αυτές εξαπατήθησαν! Οποία απογοήτευσης! Η απογοήτευσης πλήρωσε την ψυχή της εν λόγω δεσποινίδος!

 

Τι μπορούμε υμείς αγαπητοί συνκερδοσκόποι να πούμε γι’ αυτό;

 

Εκτός από τις συνηθισμένες μαλακίες που λέμε συνήθως για να μεταφέρουμε τα λάθη των επιλογών μας σε ξένες πλάτες;

 

Εεεεεεεεεεεεεε;

 

Εικόνες:

1. Moldova, Codru Region.

2. Moldova, Southern Region

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 212>

Σχετικά με το blog
Σκέψη – Συναίσθημα - Απόφαση
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις